maestro...music

2009.12.21. 02:21

Hihetetlen hogy a rocksztárok is öregednek. De szerencsére van olyan akinek a tehetsége nem kopik. Sőt, mondhatni, még tud letenni olyat az asztalra ami simán sláger. Csuklóból.
Az első tökéletes példa itt:
www.time.com/time/video/player/0,32068,53711289001_1945157,00.html

És a friss műve/művük:


Íme a másik példa:
www.youtube.com/watch

És a legfrissebb műve/művük:

Egyik se mai gyerek. Mindkettőnek megvoltak a mélypontok. Drog, pia, akármi. De itt vannak. És azt csinálják amit szeretnek. És nem is akárhogy. Én a "rockszakmában" őket tisztelem a legjobban. Szimpatikusak, a haveri környezet és a zenésztársak is jó véleménnyel vannak róluk. Jól kezelik a konfliktusokat és vannak védjegyeik (Dave mindig rágózik, Ville csak egyszerűen divatot teremtett soksok dologgal, elég csak az ujjatlankesztyűre vagy arra a bizonyos sapkahordásra gondolni). Egyediek. Nem azt a tucatzenét tolják. Ők a saját rockzenei ágazatuknak a csúcsai.

Amit csinálnak arra a bűvkör azonnal odafigyel. Nekik kellene itthon is a több figyelem, nem pedig a száznyolcvanötödik megasztárszerű szaroknak. Meg a sok-sok rap-nek ami mind ugyanarról szól. Most mondjuk Jay-Z belopta magát a szivembe az Auto-Tune elleni muzsikájával (és nagyon igaza van). Mert az szerintem tényleg jó.
De kell a magyar zenének is figyelem. De ne csináljuk már, hogy a századik fiúbanda, meg csajbanda, meg a gagyirokk legyen a középpontban. És persze a tehetségkutatós dolgok (abban is van jó, de kevés). Ki is röhögnek minket. Annyi tehetséges "amatőr" banda van, hogy simán meg lehetne tölteni az étert velük. Az "amatőr" azt jelentené, hogy sok közülük jóval többet tud és tud alkotni mint azok, akiknek megírják a zenéket rakják alá a marketinget és tolják mint a szart. Például Fekete Dávid (hehe, David Black, hehe). Nemár...

Én is mindennap hallgatok olyan zenéket, amiket csak az ismer, aki tudja mit és hol keressen. Pedig jó zene. Olyan banda is van, ami megcsinált egy pár számos demót, feltolta Myspace-re és ennyi. Nem veszik észre őket. Pedig jók. Bírni meg nem lehet az önköltséges befutást. Csak ha mázlid van. Pláne gondolom ők is élik a saját életüket mindemellett.
De olyan banda is van, akik már lemezeket csináltak, de őket is csak egy réteg tolja. Szintén azok akik tudját mit és hol keressenek.

Az ilyen dolgokat kéne a magyar ember orra alá dörgölni hogy: "hé, hallod! van ilyen is. nem áll meg a világ az l.l. juniornál". De az a szomorú, hogy nem is igényli a magyar a jobb zenét. Pontosabban nincs tisztában azzal hogy van jobb zene mint ami folyik a rádióból meg a TV-ből. Pedig van.

A másik ami még cseszi a csőrömet, hogy van a régi daloknak külön blokk. Ez jó. De a régi dalok kifújnak ebben: Edda, Piramis, Első Emelet, Europe, Tina Turner, Michael Jackson. Aham. Hol van Bródy? Hmm? Hol van az a zene amit nem hallasz mindenhol, hanem csak a régies blokkban? Nézz körül, milyen régi dalok vannak másfele. Nem ám Edda meg
Zalatnay. Nem. Sokkal inkább Johnny Cash, (képzelje ide mindenki a rock-a-billy fenegyerekeit, mert lusta vagyok leírni őket), Beatles, Dolly Parton satöbbi. A rock-a-billy is kifúj az átlag magyarnál a pörgösebb Elvis számokkal vagy esetleg ismerik a Ring of Fire-t. És pont. Nem túl változatos...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://splog.blog.hu/api/trackback/id/tr681612258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása